Gyorshajtás büntetés - gyorshajtási bírságOrbitális nagy hiba van az okmányirodák rendszerében a STOP.hu online portál véleménye szerint. Körülbelül tízezer forintért csináltathatunk magunknak új és teljesen érvényes rendszámtáblát, amivel kijátszhatjuk az előző rendszámmal elkövetett gyorshajtás bírságának kifizetését. A rendőrség is bevallotta, hogy nem mindig tudják behajtani a büntetést.

Itthon a sebesség túllépést
minimum 30 ezer, de maximum 300 ezer forintos bírsággal sújthat a rendőrség. A sárga csekken egy kód található, amelyet a rendszámmal együtt kell a rendőrség honlapjára beírni és így megjelenik a gyorshajtást bizonyító fénykép, amelyen viszont a legtöbb esetben csak a rendszám látható, sem az autó típusa sem a vezető nem látszik, ezért feltételezhetjük, hogy az illetékes szerv (rendőrség) csak magát a rendszámot veszi bizonyítéknak. Így ezt a rendszert könnyedén kijátszhatjuk. A forgalmival és egy érvényes műszaki vizsgával a kezünkben besétálhatunk a kerületi okmányirodába és bejelenthetjük, hogy a rendszámunkat ellopták vagy elveszítettük. A rendőrség a bejelentést követően keresni kezdi az ellopott vagy eltűnt rendszámtáblát az okmányiroda pedig 12. 300 forintos áron csináltat nekünk egy teljesen új és érvényes rendszámot, amely két héten belül már az autónkon lehet.

 

13.470 forint megfizetése után az okmányiroda elkészíti az elveszett eredeti hátsórendszám másolatát, melyben benne van az 585 forintos a műszaki adatlapon szereplő dátumig érvényes plakett, újabb 585 forintért pedig az érvényes zöldkártyát jelző matrica, amennyiben az első rendszám elvesztését jelentjük be az csak 12.300 forintot jelent, hiszen az elülső rendszámra érvényességi plakett nem kell. Ha viszont úgy megyünk az okmányirodába, hogy mindkét rendszámtáblánkat ellopták vagy esetleg elhagytuk akkor automatikusan kivonják azt a forgalomból. Ezt követően nagyjából 26 ezer forint megfizetése után teljesen új kombinációt kapunk betűkből és számokból egyaránt. A probléma tehát az, hogy abban az esetben csak a rendszámtábla egyik fele hiányzik a másikat, felét nem vonják be, helyette a megmaradt rendszámról készül másolat. Ez azt eredményezi, hogy az ugyanazon kombinációt tartalmazó rendszámokból kettő létezik párhuzamosan.

Ezzel a módszerrel válik könnyen kijátszhatóvá az objektív felelősség elve. A rendőrség tájékoztatása szerint amennyiben a lefényképezett rendszámú autó tulajdonosa képes igazolni azt, hogy a gyorshajtás bizonyító fénykép elkészülte előtt bejelentést tett rendszáma elvesztéséről vele szemben az eljárást a rendőrség megszünteti és a kiszabott bíráság befizetése alól is mentesül. Játszunk el a gondolattal, hogy valaki bejelentés tesz az elülső rendszáma elvesztéséről nyilván azért az elülsőről, mert a felvételek jelentős része szemből készülnek. Az okmányiroda a bejelentéstől számított egy héten belül 12.300 forint kifizetése után kiadja ugyan annak a rendszámnak a másolatát így teremtve hivatkozási alapot a következő gyorshajtás alkalmával arra, hogy a fényképen az ellopott rendszám látható. Azáltal hogy a lopott rendszámból kettő van forgalomban a rendőrség kénytelen a megkezdett eljárást a gyorshajtóval szemben megszüntetni.

A kezdeményezett eljárás kimenetele viszont kérdéses, a rendőrségi gyakorlat hibás ugyan, de részükről más megoldás nem igazán képzelhető el, mivel azzal nem állhatnak elő, hogy egy adott rendszámmal elkövetett gyorshajtás minden esetben a rendszámhoz tartozó tulajdonost terheli, hiszen ebben az esetben az a helyzet állna elő, hogy más boldogan száguldozik az utakon, míg a kiszabott büntetések a mi postacímünkre érkeznek. Tehát addig, amíg nem sikerül megváltoztatni azt a hibás gyakorlatot, hogy az okmányiroda egy rendszám eltűnése esetén nem vonja be annak másik felét, addig 12.300 forintot fizetve bárki bármikor megúszhatja a gyorshajtást.

Vélemény:

A Proviti Biztosítási Alkusz álláspontja értelmében ezen tevékenység bűncselekménynek minősül, mely büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ezt a megoldást senki se válassza! Ha már elkövettük azt a nagy hibát, hogy nem tartottuk be a KRESZ szerinti sebességkorlátokat, akkor annak viselni kell a következményét.

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!

Facebook

Partneri kapcsolat

proviti partner program

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 13 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül szinte mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett! Vegye igénybe a Proviti Alkusz szolgáltatásait!

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.