A járműkísérő lap a járműforgalmazók és a járműgyártók által Magyarországra behozott, új járművekre kiadott okmány, amely kitöltése után a jármű belföldi nyilvántartásba vételéig (forgalomba helyezéséig) igazolja a jármű feletti rendelkezési jogot. A járműkísérő lapot a jármű belföldi értékesítésekor a vevőnek át kell adni, melyet a közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vételt után, kitöltve visszaad az ügyfélnek. Használt autó vásárlásakor ilyet nem kell kiállítani és korábban sem volt erre szükség.


A gépjármű kísérő lap megléte szükséges az ideiglenes forgalomból való kivonás esetén az ismételt forgalomba helyezésnél, a külföldről behozott használt jármú első forgalomba helyezésénél, valamint a tulajdonjog változás ügyintézésekor is.

A járműkísérő lap interneten is igényelhető, melynek feltétele, hogy az igénylő legyen jogosult az okmány megszerzésére (autóforgalmazó, importőr, díler, autókereskedő stb.), valamint jogosultságát a központi okmányirodában – ahol kap egy rendszerbeli azonosítót és egy logikai azonosítót – egy személyes megjelenés alkalmával igazolnia kell. A központi okmányirodában a járműkísérő lapokat térítés ellenében, megfelelő adminisztrációs eljárás lebonyolítása után lehet átvenni.

Az új gépjárművet
csak akkor lehet forgalomba helyezni, ha a forgalmazó megfelelőségi nyilatkozatot és jármű kísérő lapot állított ki, vagy egyéb új gépjárműnél a forgalmazó járműkísérő lapot állított ki és a közlekedési hatóság a közúti forgalomban való részvételre műszakilag alkalmasnak minősítette.

Tipp: Gépjármű átírás - Kötelező biztosítás díjszámoló

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!

Facebook

Partneri kapcsolat

proviti partner program

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 13 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül szinte mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett! Vegye igénybe a Proviti Alkusz szolgáltatásait!

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.