A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete –régi neve PSZÁF, most már MNB – egy budapesti székhelyű kormányhivatal. Legfőbb tevékenysége a pénzügyi ágazat működésének segítése, felügyelete, vizsgálata. A PSZÁF feladatait jogszabályi előírások alapján végzi, önállóan, a jogszabályokban meghatározott feladatkörében semmi más szervezet, hivatal által nem utasítható.

A PSZÁF alapvető feladatai közé tartozik többek között, a pénzügyi piacok stabil, megbízható, folyamatos és áttekinthető, tiszta működésének biztosítása, célja, hogy erősítse a pénzügyi piacok működése iránti bizalmat, támogassa a pénzügypiacok tisztességes versenyen alapuló fejlődését.


A piaci szereplők jogos érdekeit védi a Felügyelet, elősegíti, biztosítja az információk hozzáférhetőségét, amelyekkel a fogyasztói döntések kockázata minimálisra csökkenthető, vizsgálatokat végez, közreműködik a fogyasztói panaszok kezelésében. Nagy szerepet játszik a pénzügyi bűnözés visszaszorításában és megelőzősében.

A PSZÁF adja ki az engedélyeket
pénzügyi szervezetek részére a tevékenység megkezdéséhez, alapvető tevékenysége a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos hatósági eljárásokra és a más pénzügyi szervezetekkel, felügyeletekkel történő szakmai együttműködésre vonatkozik. Összefoglalva, az általa felügyelt pénzügyi szervezetekre vonatkozó jogszabályok és felügyeleti rendelkezések betartását, illetve azok teljesülését ellenőrzi.

A biztosítási piac, illetve a biztosítói tevékenység felügyeleti szerve is a PSZÁF. Ezen belül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete igen fontos feladatának tekinti a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás – mint a biztosítási piac egyik jelentős, kb. 4 millió ügyfelet érintő és éves kb. 130 milliárd forintos díjbevételt eredményező terméke – alakulásának folyamatos nyomon követését. Ebben a témakörben a Felügyeletre feladata a termék jövedelmezőségének és a tartalékok megfelelőségének vizsgálata, a beérkező adatok elemzése, az évenként meghirdetett díjak, és ennek hatásaként az átkötési időszakban egyre nagyobb arányban jelentkező felmondások hatásának értékelése, illetve az összes piaci szereplő megfelelő tájékoztatása a változásokról, tudnivalókról.

PSZÁF - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elérhetőségei:

Cím: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
Központi levélcím: H-1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.
Központi telefon: (36-1) 4899-100
Központi fax: (36-1) 4899-102
Webcím: http://www.pszaf.hu/
http://www.facebook.com/penzugyifelugyelet


Mint az a 2011. Október 19-én megtartott MABISZ éves konferencián kiderült, a PSZÁF több területen a biztosítási piac szabályozásának és felügyeletének reformját kívánja végrehajtani.

A változások,
reformok tervezete érinti a biztosítási közvetítők díjazását, de általában valószínűleg változni fog a biztosítók felügyelete. Ennek érdekében elemzéseket végeznek, új szabályozásokat terveznek. Rengeteg fontos kérdést vizsgálnak, így például azt, hogy az ország alul- vagy felülbiztosított, mi az amit a Felügyelet tehet a biztosítási piac további fejlődése érdekében, drágák, avagy sem a magyar biztosítók.

A legfontosabb témák, melyekben a PSZÁF gyors és hatékony változást szeretne elérni, a Biztosító egyesületek szabályozásának kérdése, mivel az egyesületek – mint intézmények – szabályozását igen hiányosnak tartják. Úgy látják, hogy a biztosító egyesületek – tulajdonos nélküli intézmény – tőkeszabályai egyáltalán nem megfelelőek, nincs lehetőségük, pedig ez egy olyan speciális intézmény, melynél sokkal kevesebb lehetőség van külső tőke bevonására, mint például egy részvénytársaságnál.

A tervezet végrehajthatóságának érdekében a PSZÁF készített egy törvényjavaslatot egyesületek szabályozásáról és ezen javaslatok nagy részét a jogszabályalkotó már elfogadta, így rövid időn belül beterjeszthetik a parlament elé is.

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!

Facebook

Partneri kapcsolat

proviti partner program

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 13 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül szinte mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett! Vegye igénybe a Proviti Alkusz szolgáltatásait!

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.