Üzembentartó váltás költségeiÜzembentartó váltás költségei: Az üzembentartó a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény szerint a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a jármű - nyilvántartásba bejegyeztek. Az üzembentartó a jármű forgalomban tartásával, közúton való részvételével kapcsolatos jogokat teljes egészében gyakorolhatja mindaddig, míg a tulajdonos az egyoldalú nyilatkozatát vissza nem vonja. Amennyiben a tulajdonos új üzembentartót kíván bejegyezni, úgy az okmányirodai ügymenet folyamán egy sor okiratot kell bemutatni, és illetéket kell fizetni.

 

2008. január 1-jétől a gépjármű üzembentartói jog is vagyoni értékű jognak minősül, amely azonban csak az ajándékozási és az öröklési illetéknek lehet tárgya, a visszterhes vagyonátruházásnak nem. A tények alapján az üzembentartó váltás költségei elkerülhetetlenek, kivéve azt az esetet, amikor a gépjármű üzembentartói jog megszerzése ellenérték fejében történik.

Az üzembentartói jog változásának bejegyzéséhez feltétlenül szükséges:
- A jogügyletről szóló okirat
- A kötelező biztosítás megkötéséről szóló kötvény vagy fedezetigazolás, a tulajdonos vagy üzembentartó nevére
- A forgalmi engedély illetékének megfelelő feladóvevény, házipénztári nyugta, vagy nyilatkozat az illetékmentességről
- A járműnek korábban kiadott régi típusú forgalmi engedély, vagy az új típusú forgalmi engedély
- Az eljáró ügyfél személyazonosságát igazoló okmány
- Üzembentartói ügyintézést a tulajdonos személyesen, illetve az üzembentartó a tulajdonossal együtt intézheti
- A járműnek érvényes műszaki vizsgával kell rendelkeznie

Az üzembentartó váltás költségei:

- Új üzembentartó, amennyiben ellenszolgáltatással és egy időben szerzi az üzembentartó jogot, úgy a vagyonszerzési illeték 25%-át kell megfizetni, ellenszolgáltatás nélkül 50% vagyonszerzési illetéket kell megfizetni.
- A forgalmi engedély illetéke: 6.000,- Ft


Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!

Facebook

Partneri kapcsolat

proviti partner program

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 13 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül szinte mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett! Vegye igénybe a Proviti Alkusz szolgáltatásait!

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.