A parlament kormánypárti többséggel elfogadta a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosításokat, ennek értelmében 2012.-ben életbe lépnek az autózást-közlekedést érintő új adótörvények is. A magyarországi lakóhellyel rendelkező személy által használt külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművekkel kapcsolatos szabályok a változások nyomán szigorúbbak lesznek a. A jelenlegi 30 napos használati idő egy napnál rövidebb időre módosul és a jövőben is kizárólag az üzembentartó írásbeli engedélyével történhet a használat.

A gépjármű adó változik, 1.600 köbcenti alatt 7 ezer, a felett 15 ezer forint lesz. A módosítás nyomán – négy lépcsőben – kilowattban mérik majd a motor teljesítményét, és a környezetvédelmi osztály szerint is differenciálódik az adó mértéke.

 

Csökkenni fog a regisztrációs adó, ezt igazolja, hogy a legfeljebb 1.100 köbcentis benzines autónak 8-asnál jobb környezetvédelmi besorolás esetén a fizetendő adója 250 ezer forintról 45 ezer forintra csökken. Azzal, hogy 2012.-ben életbe lépnek az autózást-közlekedést érintő új adótörvények is, kiegészül a regisztrációs adóról szóló törvény egy új szabállyal, mely szerint a regisztrációs adót a flottaüzemeltetőknek is fizetniük kell abban az esetben, ha belföldi illetőségű személynek adnak bérbe autót.

Növekszik viszont az autók átírási illetéke, például egy 1.600 köbcentis, 80 kilowattos motorral szerelt 5 éves kocsi átírása a mai 28.800 forint helyett jövőre 44 ezer forint lesz. A 3 ezer köbcenti feletti, fentihez hasonló környezetvédelmi besorolású gépkocsi adója pedig 3 millió 207 ezer forintról 400 ezer forintra csökken. Újdonság lesz viszont, hogy az elektromos autókra illetékmentesség vonatkozik majd, illetve kimondja a törvény, hogy a motorkerékpárok illetéke nem haladja majd meg az autók után fizetendő illeték összegét.

A kötelező biztosítás törvény elrendeli, hogy az állami gépjárművek mentesülhetnek a kötelező felelősségbiztosítás megkötése alól. Megalakul egy új szervezet, amely kizárólag az állami gépjárművek által okozott kárügyekkel fog foglalkozni és végzi, felügyeli az ezekkel kapcsolatos ügyintézéseket. A mentesség alá tartozó járművek jegyzékét – még a mentesítés előtt – az illetékes miniszternek az Európai Bizottsággal felé is le kell adnia. Szintén az illetékes miniszter feladatkörébe fog tartozni a biztosítók kötelező biztosítási eredményeire vonatkozó elszámolási szabályok megállapítása.

2012.-ben életbe lépnek az autózást-közlekedést érintő új adótörvények is ez már biztos, de arra már számított minden piaci szereplő, hogy bevezetésre kerül a már előrevetített baleseti adó, melynek maximális napi összege 83 forintban kerül megállapításra.

Kérdezni szeretne? Itt megteheti.
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2024 - Proviti.hu
.