Közlekedésigazgatási ügyek
/gépjármű átírás 2017 - 2018/
Gépjármű átírás, autó, motor átíratása, átírása - A legfontosabb tudnivalók itt megtalálhatók!


Amennyiben érdekli Önt a gépjármű átírás menete, netán információra lenne szüksége, akkor oldalunkon a legjobb helyen jár, ugyanis itt minden szükséges információt megtalál!


Eredetiségvizsgálat
Cím: 1112 Bp. Budaörsi út 237.
Tel: 06-30-326-8496 - 06-20-917-5211 
Budapest XI. XXII.- kerület, Budaörs, Érd, Törökbálint, Százhalombatta, Diósd, Tárnok vonzáskörzetében.

Nagyon fontos! - Gépjármű átírás előtt meg kell kötni egy kötelező biztosítást, különben az okmányirodában nem írják a nevére a járművet!

Kötelező biztosítás díjszámító - Az összes biztosító kötelező biztosítás árajánlatából választhat!

Autó vásárlás tudnivalók - 10 tipp, hogy ne járjon rosszul!Gépjármű átírás kalkulátor! Adja meg a kért adatokat, és megtudja mennyit kell fizetnie!A jármű fajtája: év
A jármű kora: év
Teljesítmény: *
Lökettérfogata: * cm3


 • új forgalmi engedély kiállításának díja 6000.-Ft,
 • új törzskönyv kiállításának díja 6000.-Ft,
 • az eredetiségvizsgálat elvégzésének díja
 • kötelező gépjármű felelősség biztosítás díja

 

Gépjármű átírás menete 2017 / 2018 évben

Sokan nem is gondolják, hogy egy autó adás vételét követően az új tulajdonosnak mennyi teendője van addig míg az újonnan vásárolt gépjármű a nevére nem kerül. A gépjármű tulajdon jogában bekövetkezett változás bejegyzése, azaz a gépjármű átírás menete akár egy útvesztő is lehet. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy Önnek minél egyszerűbben menjen a folyamat.

Az első lépés és talán a legfontosabb, hogy az adás vételt követően azonnal kösse meg a szerződését. A biztosítás nélkül el sem lehet indulni, és fontos tudni azt is, hogy az adásvételi szerződés aláírását követően okozott károkért már az új tulajdonos a felelős. A biztosítás hiányában a súlyos büntetés mellett még arra is lehet számolni, hogy az okozott kárt zsebből kell kifizetni. Érdemes a megvásárolandó autó adatai alapján online alkusz segítségével a biztosítást előre megkötni. A biztosítás megkötése után el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot. Sokan ezt a vizsgálatot még a vételár kiegyenlítése előtt megejtik. Az eredetiségvizsgálat elvégeztetése megnyugtató lehet mind az eladó, mind a vevő részére. Az eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot és az érvényes kötelező biztosítást biztosan be kell mutatni az okmányirodában amikor a gépjármű átírást intézzük. A gépjármű tulajdonjogában bekövetkező változásnak a bejegyzése iránti kérelmünket bármely okmány hiányában biztosan el fogják utasítani.


A gépjármű átírás menete
az okmányirodában ér véget. Az ügyintézéshez feltétlenül vigyük magunkkal a személyes okmányokon kívül az eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot, a kötelező biztosítás megkötését igazoló kötvényt vagy ajánlatot, valamint a törzskönyvet. Az átíratások egy részében (amikor finanszírozott a gépjármű, vagy finanszírozott gépjárművet vásárolunk) a törzskönyv nem kell. Ezekben az esetekben egyéb dokumentumok bemutatását is kérheti az okmányiroda (pl: opciótörlő igazolás, stb). Használja az itt összeszedett információkat és legyen sikeres a gépjármű átírás menete.


A gépjármű átírás nem más, mint a gépjármű tulajdonjogában bekövetkező változások bejegyzése. Mint ilyen minden gépjármű vásárlás esetén kötelező folyamat. Azonban a gépjármű átírásnak vannak szabályai, melyeket be kell tartani, és melyek időről időre változnak. A honlapunkon igyekszünk mindig a legfrissebb szabályzásnak megfelelően ismertetni mindent, hogy a gépjármű átírás a segítségünkkel zökkenőmentes legyen.

A gépjármű átírás folyamatában a legfontosabb tényező a tulajdonszerzést igazoló irat. Ez a legtöbb esetben egy adás-vételi szerződés. Az átírásnál az irat feltétlenül kelleni fog. Ezen felül az eredetiség vizsgálat elvégzését igazoló dokumentum az, melynek hiányában biztosan elutasítják a gépjármű tulajdonjogában beálló változás rögzítése iránti kérelmet. Az eredetiség vizsgálat díjának kifizetését az adás-vétel folyamán szokták megbeszélni, és az esetek nagy részében az eladó és a vevő közösen viseli a terhet. Lényeges itt megjegyezni, hogy az adás-vétel esetén mindig kösse ki, hogy a szerződés csak abban az esetben érvényes, ha a vizsgálat eredménye az eladóra nézve nem negatív hatású.

Amire még biztosan szüksége lesz a gépjármű átírás folyamatában az egy érvényes kötelező biztosítás szerződés. A törvény, illetve a szabályozás értelmében az adás-vételi szerződés megkötését követően azonnal kell rendelkezni érvényes biztosítással. A megfelelő kötelező biztosítás kiválasztásához érdemes az interneten egyre több helyen meg található kötelező biztosítás kalkulátort használni, mert így biztosítani tudja, hogy a legkedvezőbb feltételekkel köt szerződést.

Amennyiben az eddig említett iratokat összeszedte, úgy az okmányirodában elintézheti a gépjármű tulajdonjogában bekövetkező változás bejegyzését. Az ügymenet zökkenőmentes intézésének érdekében vigye magával az említett iratokon kívül a törzskönyvet is. Ezen felül érdemes felkészülni arra, hogy az átíratásnak költsége van, melyet ki kell fizetni. Ezeken felül fontos tudni, hogy amennyiben nem az új tulajdonos intézi a gépjármű átírás folyamatát, úgy meghatalmazásra is szükség lesz.Használt jármű tulajdonjog változása

Tipp: Gépjármű adásvételi szerződés letöltés

Használt jármű tulajdonjog-változásának nyilvántartásba vételekor a kérelemhez csatolni kell

 1. a korábban kiadott forgalmi engedélyt
 2. a jármű törzskönyvét
 3. a tulajdonjog átruházásáról szóló okiratot (adás-vételi, ajándékozási szerződés, hatósági határozat stb.) vagy számlát
 4. az eljárási illeték megfizetését igazoló postai feladóvevényt, vagy a bevételezési pénztárbizonylatot


A kérelemhez be kell mutatni

 1. az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozatot,
  ( Budapest XI. és XXII.- kerület, Érd, Budaörs, Törökbálint, Százhalombatta, Diósd, Tárnok vonzáskörzetében ) Tel: 06-30-326-8496, 06-20-917-5211, Telephely: 1112 Budapest, Budaörsi út 237. Szolgáltatásaink: eredetiségvizsgálat - gépjármű átírás ügyintézés,
 2. a kötelező biztosítás megkötéséről szóló igazolást. Átírás előtt meg kell kötni!
  Nagyon fontos tudnia, hogy a kötelező biztosítás szerződését az oldalunkon megkötheti, méghozzá az összes biztosító árajánlatából választva!
 3. a személyazonosságot igazoló okmányt
 4. képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást
 5. cég esetén 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést, aláírási címpéldányt,
  a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízást
 6. postai feladóvevényt a vagyonszerzési illeték befizetéséről
  (a csekket az okmányirodában adják)

Gépjármű átírás, autó, motor átíratás. A legfontosabb tudnivalók itt megtalálhatók! Gépjármű átírás ügyintézés!


Használt jármű első forgalomba helyezése

Használt jármű első forgalomba helyezésekor a kérelemhez csatolni kell

 1. amennyiben a jármű ideiglenes forgalomban tartását engedélyezték, a korábban kiadott engedélyt, valamint az E betűjelű rendszámtáblát
 2. a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlapot
 3. az eredeti, külföldi forgalmi engedélyt és jelzést
 4. a forgalmazó által kiállított számlát vagy az érintettek által kötött szerződést
 5. az eljárási illeték megfizetését igazoló postai feladóvevényt, vagy a bevételezési pénztárbizonylatot


A kérelemhez be kell mutatni

 1. a jármű származásának ellenőrzéséről kiadott hatósági határozatot
 2. a regisztrációs adó megfizetéséről szóló igazolást
 3. az előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozatot,
  ( Budapest XI. és XXII.- kerület, Érd, Budaörs, Törökbálint, Százhalombatta, Diósd, Tárnok vonzáskörzetében ) Tel: 06-30-326-8496, 06-20-917-5211, Telephely: 1112 Budapest, Budaörsi út 237. Szolgáltatásaink: eredetiségvizsgálat - gépjármű átírás ügyintézés,
 4. a kötelező biztosítás megkötéséről szóló igazolás. Átírás előtt meg kell kötni!
  Nagyon fontos tudnia, hogy a kötelező biztosítás szerződését az oldalunkon megkötheti, méghozzá az összes biztosító árajánlatából választva!
 5. postai feladóvevényt a rendszámtábla, a rendszám-érvényesítő címke, a forgalomba helyezési díj áráról és a vagyonszerzési illeték befizetéséről, (a csekket az okmányirodában adják)
 6. a személyazonosságot igazoló okmányt
 7. képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást
 8. cég esetén 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést, aláírási címpéldányt, a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízást

Gépjármű átírás, autó, motor átíratás. A legfontosabb tudnivalók itt megtalálhatók! Gépjármű átírás ügyintézés!

Új jármű első forgalomba helyezése

Új jármű első forgalomba helyezésekor a kérelemhez csatolni kell

 1. a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlapot
 2. a forgalmazó által kiállított számlát vagy az érintettek által kötött szerződést
 3. az eljárási illeték megfizetését igazoló postai feladóvevényt, vagy a bevételezési pénztárbizonylatot


A kérelemhez be kell mutatni

 1. forgalmazók részére biztosított és a jármű értékesítésekor kiállított járműkísérő lapot
 2. a kötelező biztosítás megkötéséről szóló igazolás. Átírás előtt meg kell kötni!
  Nagyon fontos tudnia, hogy a kötelező biztosítás szerződését az oldalunkon megkötheti, méghozzá az összes biztosító árajánlatából választva!
 3. postai feladóvevényt a rendszámtábla, a rendszám-érvényesítő címke, a forgalomba helyezési díj áráról és a vagyonszerzési illeték befizetéséről, (a csekket az okmányirodában adják)
 4. a személyazonosságot igazoló okmányt
 5. képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást
 6. cég esetén 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést, aláírási címpéldányt, a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízást


Díjak

A jármű okmányok kiadásának illetéke:

A gépjármű átírása során az illeték megállapítása a gépjármű teljesítményétől és korától függően alakul, majd erre még az alábbi költségek rakódnak:

 1. Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja,
 2. eredetiségvizsgálat díja,
 3. új törzskönyv ára  6000.-Ft,
 4. új forgalmi engedély ár 6000.-Ft

 

Egészen biztos, hogy amennyiben Ön érintett a gépjármű átírási tudnivalók témában, akkor itt ezen az oldalon a legkiválóbb helyen van, hiszen nem csak a folyamatos aktuális információkkal látjuk el, hanem e mellett a nálunk működő gépjármű átírási kalkulátor programmal pár perc leforgása alatt ki is lehet számítani, hogy az egész átírási procedúra mennyibe fog kerülni. Nem is kell ehhez más, mint a program által bekért adatokat felvinni, mint az adott gépjármű kora és teljesítménye, plusz természetesen szükségesek a tulajdonosra, vagy üzembentartóra vonatkozó adatok és a kalkulátor már végzi is a számítást.

A vagyonátruházási, gépjármű átírási illeték

Amikor a jármű teljesítményét nem tudjuk, csak lóerőben, abban az esetben a számítások során ezt a lóerőt el kell osztanunk 1,36-al, majd a kapott eredményt egész számmá kell alakítani. Az átírási kalkulátornak ezt a kapott adatot, valamint a jármű korát kell megadni és ezek alapján tud a program kalkulálni.

Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a jármű hajtómotorjának teljesítménye, valamint a jármű gyártás évétől számolt kora szerint alakul a fent közölt táblázat szerint, ahol fontos tudni, hogy a 120 kW feletti járművek esetében az illeték számítása úgy zajlik, mintha az adott gépjármű 120 kW-os teljesítménnyel bírna. Tehát az átírás mértékének meg van szabva a felső határa, így 120 kW feletti teljesítménnyel bíró gépjárművek tekintetében a tulajdonjog megszerzése illetékmentes. Szintén illetékmentes az a gépjármű átírás, amikor a vagyonszerző fél „Z” ideiglenes rendszámot kér külföldre való kivitel céljával, a tulajdonszerzési bejelentés megtételével azonos időben. Az illetékmentesség ez esetben addig áll fenn, amíg a tulajdonos nem kérelmezi az adott gépjármű tartós belföldi használathoz szükséges forgalmi engedélyének kiadását, illetve amíg az adott gépjárművet itthon nem kívánja eladni.

Másképp is alakulhat a gépjármű átírási illeték, például, amikor mentességről lehet szó. Ilyen eset lehet többek között, amikor olyan gépjármű, vagy pótkocsi tulajdonjogának megszerzéséről beszélünk, ahol a tulajdonjogot olyan vállalkozó szerzi meg, akinek az előző évi nettó árbevétele legalább fele arányban gépjármű és pótkocsi értékesítésből adódott. Mentességet élvez kizárólag elektromos hajtómotorral rendelkező gépjárművek tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának megszerzése is.

Pótkocsik esetében eltérő szabályok érvényesülnek, e szerint a pótkocsi tulajdonjogának megszerzésekor, ha a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 2 500 kg-ot nem haladja meg, akkor az illeték mértéke 9000 forint, a többi esetben pedig 22 000 forint.

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2018 - Proviti.hu
.