A járműkísérő lap a járműforgalmazók és a járműgyártók által Magyarországra behozott, új járművekre kiadott okmány, amely kitöltése után a jármű belföldi nyilvántartásba vételéig (forgalomba helyezéséig) igazolja a jármű feletti rendelkezési jogot. A járműkísérő lapot a jármű belföldi értékesítésekor a vevőnek át kell adni, melyet a közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vételt után, kitöltve visszaad az ügyfélnek. Használt autó vásárlásakor ilyet nem kell kiállítani és korábban sem volt erre szükség.


A gépjármű kísérő lap megléte szükséges az ideiglenes forgalomból való kivonás esetén az ismételt forgalomba helyezésnél, a külföldről behozott használt jármú első forgalomba helyezésénél, valamint a tulajdonjog változás ügyintézésekor is.

A járműkísérő lap interneten is igényelhető, melynek feltétele, hogy az igénylő legyen jogosult az okmány megszerzésére (autóforgalmazó, importőr, díler, autókereskedő stb.), valamint jogosultságát a központi okmányirodában – ahol kap egy rendszerbeli azonosítót és egy logikai azonosítót – egy személyes megjelenés alkalmával igazolnia kell. A központi okmányirodában a járműkísérő lapokat térítés ellenében, megfelelő adminisztrációs eljárás lebonyolítása után lehet átvenni.

Az új gépjárművet
csak akkor lehet forgalomba helyezni, ha a forgalmazó megfelelőségi nyilatkozatot és jármű kísérő lapot állított ki, vagy egyéb új gépjárműnél a forgalmazó járműkísérő lapot állított ki és a közlekedési hatóság a közúti forgalomban való részvételre műszakilag alkalmasnak minősítette.

Tipp: Gépjármű átírás - Kötelező biztosítás díjszámoló

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2018 - Proviti.hu
.