Az üzembentartó fogalmát a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény határozza meg. E törvény alapján az üzembentartó a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek. Az üzembentartó a jármű forgalomban tartásával, közúton való részvételével kapcsolatos jogokat teljes egészében gyakorolhatja.


Figyelem! Üzembentartói szerződést követően Önnek kötnie kell egy kötelező biztosítást, küldönben a járási hivatalban nem tudják megtenni a bejegyzést. Ezt itt online, gyorsan a weboldalunkon megkötheti!

Kötelező biztosítás díjszámoló - 14 biztosító díja egy helyen!

Az üzembentartói szerződés
egy kétoldalú megállapodás, melyet a gépjármű tulajdonosa és a kinevezett üzembentartó köt egymással, és mely megállapodás alapján az okmányirodában, közigazgatási eljárás keretében az új üzembentartót a forgalmi engedélybe bejegyzik.

Az üzembentartói szerződésnek feltétlenül tartalmaznia kell:

- a tulajdonos nevét
- a tulajdonos születési helyét és idejét
- a tulajdonos édesanyja nevét
- a tulajdonos személyi azonosságát igazoló okirat számát
- a tulajdonos lakcímét, valamint

- az üzembentartó nevét
- az üzembentartó születési helyét és idejét
- az üzembentartó édesanyja nevét
- az üzembentartó személyi azonosságát igazoló okirat számát
- az üzembentartó lakcímét

A személyes adatokon felül az üzembentartói szerződésnek tartalmaznia kell a gépjármű gyártmányát, típusát, forgalmi rendszámát, alvázszámát, és motorszámát. A tulajdonos és az új üzembentartó aláírásával hitelesíti a szerződést, melyet két tanú adataival és aláírásával kell, hogy megerősítsenek.

Tipp: Üzembentartói kérelem letöltése

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2018 - Proviti.hu
.