Magyarországon egyelőre még nem túl közismert a vízi jármű., hajóbiztosítás, nem úgy,mint Európa számos országában, akár nyugati szomszédainknál is. Ennek meg is van a logikus magyarázata, hisz nálunk igen kevés vízi járművel találkozni, amelyik magánszemélyek tulajdonában van, és persze nincs tengerünk, ami miatt nagyobb lenne erre az igény.

Ettől függetlenül nálunk is számtalan vízi jármű található, sőt ez a piac igen nagy fellendülésen megy keresztül, így várható, hogy az ide vonatkozó biztosítások piaca is bővül lassan és a kereslet is megnövekszik e szolgáltatás iránt. A számszerű tények azt mutatják, hogy a gazdasági helyzet még sem annyira rossz, hogy ne telne egy bizonyos rétegnek drágább vízi járművet, például hajót vásárolni,és aki erre áldoz egy nagy összeget, annak már igen csak megéri egy biztosítást is kötnie.

Kérjen árajánlatot itt: 06-20-975-0813 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Természetesen a vízi jármű-, hajóbiztosításokat nem csak magánszemélyek köthetik meg, hanem cégek, vállalkozások is, mint például azok, akik bérbe adják a tulajdonukban lévő hajókat, vagy sétahajózást vállalnak szolgáltatásként. A személyszállító vízi járművek mellett ráadásul akár teherszállítást végző uszályokra, vontatókra, nagyméretű hajókra is kínálnak a biztosítók kiváló konstrukciókat és mivel egy baleset, vagy akár meghibásodás esetén szép összeggel lehet számolni, ezért tényleg mindenképp megéri biztosítani a járművet.

Ma már hazánkban sok biztosító kínálatában megtalálni a vízi jármű-, hajóbiztosítás személy- és teherszállító hajókra egyformán. Ezeknél a módozatoknál lehetséges felelősségbiztosítás és cascót is kötni. A hajóknál is elengedhetetlen a felelősségbiztosítás, mivel a vízen ugyan úgy előfordulhat olyan baleset, amikor egyik jármű a másikban kárt tesz, vagy harmadik személynek okoznak kárt. A földi közúti közlekedésnél is lényeges szempont a felelősségbiztosítás megléte, ez azonban a vízi járművekre többszörösen igaz, hiszen e járművek gyakran egy autó értékének többszörösét teszik ki. Gondoljunk csak bele, mekkora értékkel bír egy teherszállító hajó, vagy egy uszály, és mekkora terhet jelenthet a tulajdonosnak egy káresemény során, hogy az okozott kár összegét megtérítse saját zsebből.

A vízi jármű-, hajóbiztosításnál a casco szolgáltatás is igen fontos, szinte egészen úgy működik ez is, mint a személyautóknál. A hajókra vonatkozó casco kártérítési fedezete kiterjed nem csak a saját kár megtérítésére, de ha a tulajdonos harmadik félnek okoz kárt, ami alatt még a saját járműve is kárt szenved, arra is kiterjed a kockázatviselés. ha egy vízi járműre cascót kötünk, akkor tudhatjuk, hogy a biztosító fizet a felszerelésekben, a hajón lévő eszközökben, az alkatrészekben és a gép berendezésekben fellépő káreseményekre is.

Lényeges viszont, hogy ezekben az esetekben akkor fizet a biztosító, ha olyan tételekben esik kár, amelyek kifejezetten és egyértelműen a hajó alapfelszereltségébe tartoznak, vagy nélkülözhetetlenek a jármű működtetésében. Az is fontos azonban, hogy a casco nem csak használat közbeni káreseményeket fedezi, hanem a kikötőben való állásidő alatt előforduló eseményeket is, ide értve például a hajó szárazföldön történő szállítását is. Ez pedig nagyon kedvező szolgáltatás, hiszen bár mikor megeshet, hogy a vízi járművet a dokkban állva megrongálják, vagy netán szállítás közben ellopják, kár keletkezik benne. Természetesen a hajókra kötött cascók elemi károk ellen is fedezetet jelentenek a tulajdonos számára.

A vízi jármű-, hajóbiztosítás casco formája bizonyos tekintetben le van szűkítve, mert érdemes tudni, hogy nem köthetünk alapmódozatot segédmotoros és kézzel hajtott csónakra, jet-skire, vagy légpárnás járművekre, de ezekben az esetekben itt is van mód a casco kiterjesztésére. Szerződéskötéskor a hajó cascóknál is felmerül az önrész vállalása, ez természetesen hasonlóan működik, mint a személyautóknál, tehát ez minden esetben személyre szabhatóan választható meg.

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2018 - Proviti.hu
.