Biztosítási törvény:
Jogszabály, mely 1996. január 1-jén hatályba lépett. Az 1995. évi XCVI.

 

Törvény a biztosítás közjogának és állami felügyeletének szabályait tartalmazza. Módosítására 2003-ban került sor, 2003. évi LX. Törvény számmal.


Az elmúlt évek legnagyobb változását hozhatja a kötelező biztosítási szektorban az évközi évfordulós kötelező biztosítás megjelenése. E héten több pénzügyi törvénymódosító javaslat került elfogadásra, köztük a kötelező biztosításra vonatkozó rendelkezések, amely a leginkább befolyásolja majd a gépjármű tulajdonosok fogyasztó szokásait.

 

Azzal, hogy módosul a biztosítási törvény, megváltozik a nőknek eddig kijáró kedvezmény, melyet eddig magasabb elért életkoruk miatt vehettek igénybe. Ez év december 21-től már nem lehet a nemek között különbséget tenni a biztosítások tekintetében, ezért megszűnik a nőknek az a kiváltsága, hogy olcsóbban köthetnek biztosítási szerződést, ugyanakkor a férfiak kedvezőbb díjakra számíthatnak például az életbiztosítások kötése során. A törvénymódosítás megengedi viszont továbbra is, hogy a nők és férfiak között a biztosítási reklámokban a viszontbiztosításban, belső  díjkalkulációk során és a tartalékképzések tekintetében a biztosító társaságok különbséget tegyenek. Abban az esetben sem kell majd a nemi diszkrimináció tilalmát figyelembe venni, ha egy ügyfél meglévő életbiztosítását december 21. után módosítani kívánja, kizárólag akkor, ha a biztosítás befektetéssel összefüggő részét kívánja megváltoztatni. A kockázati díjrész módosítása során a nemi különbségtétel már a díjban feltűnik. Ahogy módosul a biztosítási törvény, ezzel párhuzamosan a nemi diszkrimináció tilalmát az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvénybe is átírásra kerül ez a szabály. E szerint a jogszabály szerint az anyasághoz, terhességhez kapcsolódó szolgáltatások miatt a biztosítási díj nem lehet magasabb.


A módosított kötelező gépjármű-felelősség biztosítási törvény 2013-tól lehetővé teszi az évente többszöri díjhirdetést, így módosul a biztosítási törvény keretében a kgfb törvény. Ez után is előírás lesz azonban, hogy az aktuálisan meghirdetett új díj csak a kihirdetést követő 60. nap elteltével léphet életbe. Az az autós azonban, aki egy évre kötött szerződést, annak a díja ez időszak alatt nem változik, de amennyiben a szerződés lejárta után nem vált biztosítót, akkor a következő egy évre az adott időpontban érvényes díj lesz rá vonatkozóan is érvényes. Nem vonatkozik ez után sem az évközi díjmódosítás azokra, akiknek kötelező biztosítási évfordulójuk január 1-e.

Az új rendelkezés szerint új szerződő ügyfelet a biztosítók a meglévő szerződés lejárta előtt legfeljebb 60 nappal fogadhatnak be, az akkor aktuális díjakkal. Épp ezért ebben az évben az októberben meghirdetésre kerülő díjakon csak azok köthetnek szerződést akiknek biztosítási szerződése jövő év március 1-ig érvényes. Ennek a kitételnek az az oka, hogy a 2011-es kampány során az évközi évfordulós szerződéseket előre is lehetőség volt megkötni.

Mivel módosul a biztosítási törvény, a kötelező biztosítással összefüggésben bevezetésre kerül még egy új módosulás. E szerint a gépjármű tulajdonosok, üzembentartók mindegyike kap egy kártörténeti azonosító számot, ennek alapján kezeli a károkat majd a nyilvántartó rendszer.

 

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!
.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.