A gépjárműadó bevezetését törvény határozta meg és tartja fent a mai napig. A törvény megalkotói a motorizációval járó közterhek arányosabb elosztását, a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzatok bevételeinek gyarapítását, valamint a közúthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források bővítését tartották szem előtt. A gépjárműadó megfizetése kötelező minden rendszámmal ellátott gépjármű, és pótkocsi üzembentartójának. Ez alól kivétel a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű és a lassú jármű pótkocsija, a négykerekű segédmotoros kerékpár, valamint a munkagép.


A gépjárműadó alapja

Sokáig, a rendelet bevezetésétől egészen 2007-ig az adó alapja a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege volt. Innen kapta az adónem a népies elnevezését: súlyadó. 2007-ben azonban megváltozott az adóosztályok besorolása, és ettől az évtől az adó alapja a személyszállító járművek esetében (kivéve autóbusz) a gépjármű motorjának a teljesítménye lett. E szabályozás alapján a személyautóknál a forgalmi engedélybe bejegyzett KW határozza meg az adó mértékét. Amennyiben a forgalmi engedélyben a teljesítmény LE-ben van megadva, úgy azt a számot osztani kell 1,36-tal és a matematika szabálya szerint kerekített szám lesz a meghatározó. Amennyiben nincs feltüntetve teljesítmény, úgy az adóhatóság az illetékes közlekedési hatóságtól kéri meg a gépjárműre vonatkozó teljesítmény adatokat. Az autóbusz, a nyerges vontató, a lakókocsi, a lakó pótkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya), tehergépjármű esetében a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya), növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával.

A gépjárműadó mértéke:

  1. a gyártási évben és az azután következő 3 naptári évben: 345 Ft/kilowatt
  2. a gyártás évét követő 4-7. naptári évben: 300 Ft/kilowatt
  3. a gyártás évét követő 8-11. naptári évben: 230 Ft/kilowatt
  4. a gyártás évét követő 12-15. naptári évben: 185 Ft/kilowatt
  5. a gyártás évét követő 16. naptári évben, valamint az azt követő naptári években: 140 Ft/kilowatt


A gépjárműadó alanya:

A gépjárműadó egy évre fizetendő. Minden évben annak az üzembentartónak, illetve üzembentartó hiányában tulajdonosnak kell fizetnie, aki az év első napján a hatósági járműnyilvántartásban szerepel. Amennyiben a nyilvántartás szerint több üzembentartó, vagy tulajdonos van, akkor az adót annak kell megfizetnie, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. Az év közben újra forgalomba helyezett gépjármű után az fizeti az adót, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Az ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű esetén az, fizeti a gépjárműadót, akinek a nevére a rendszámtáblát az eljáró hatóság kiadta.

A gépjárműadó befizetését két egyenlő részletben kell teljesíteni. A két féléves díjat március 15-éig, illetve a második félévet szeptember 15-éig kell leróni.

Gépjárműadó 2014 - 2015

A gépjármű adó egy bizonyos központi adatszolgáltatás alapján működik. A forgalmi engedélyben szerepel a gépjármű vásárlásának évét követő első napja illetve a forgalomba helyezés hónapjának legutolsó napja és ennek az üzembentartónak a lakóhelye vagy székhelye, esetleg telephelye az ügyben jogosult adóhatóság pedig az ezen adatok szerinti önkormányzati adóhatóság. Nagyon sokan kérdezték, hogy hogyan kell kiszámítani a gépjármű adót és hogyan lehet megtudni azt, hogy mennyibe is fog fájni ez az adóforma nekünk. Azt tudni kell, hogy idén nem változik annyit ez az adó így az idei és a jövő évre is vonatkozni fognak a jelenlegi összegek. Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy mindent alaposan át kell néznünk és meg kell tudnunk, mert minden mulasztás vagy elmaradás súlyos következményekkel járhat.

A gépjárműadót – ismertebb régi nevén a súlyadót – tehát az önkormányzathoz kell befizetni, ami nekik jelent bevételt. Ezért a bejelentett cím alapján mindenkor a lakcím szerint illetékes önkormányzatnak szükséges az adót fizetni. Vannak persze a törvényben nevesített kivételek, de ezeken a kivételeken kívül minden üzembentartót terhel ez az adónem. Az adózással kapcsolatos törvény rendelkezik az adó a kiszámításáról is. A gépjárműadó alapja a motorok teljesítménye. Tehát még egyszer nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindennel tisztában legyen az üzembentartó, mert ha elmulaszt valamit akkor az bizony súlyos büntetést vonhat maga,után amit érdemes lenne elkerülni.

A céges autók, gépjárművek tekintetében igen fontos ismeret kell legyen  cégautó adó megfizetése is, ami azonban egyáltalán nem ugyan az, mint a gépjárműadó és persze nem is szabad a kettőt összetéveszteni. Az olyan céges gépjárművek esetében, mint az autóbuszok, a nyerges vontatók, a pótkocsik és félpótkocsik nyilvánvalóan nem a motor teljesítménye adja az adó alapját. Amennyiben fellapozza oldalunkon a gépjárműadó kiszámítására szolgáló kalkulátort, pár kattintás után már tisztán láthatja is, hogy a saját járművére mekkora gépjárműadóval kell számolnia.

 

Kérdése van? Tegye fel azt nekünk, és szakszerű, pontos választ adunk rá Önnek!

Facebook

Partneri kapcsolat

proviti partner program

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 13 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül szinte mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett! Vegye igénybe a Proviti Alkusz szolgáltatásait!

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2017 - Proviti.hu
.