Az üzembentartó fogalmát törvény határozza meg. A törvény értelmében az üzemben tartó fogalma alatt érti a gépjármű tulajdonost amennyiben másként nem rendelkezik, illetve a telephely szerinti ország hatóságai által kibocsátott okiratba bejegyzett üzemben tartóját. Az üzembentartót a tulajdonos jelöli ki és a tulajdonos a jogosult ennek a visszavonására is.


Az üzembentartó joga:

Az üzembentartó a jármű forgalomban tartásával, közúton való részvételével kapcsolatos jogokat teljes egészében gyakorolhatja. Ez magában foglalja a jármű időszakos műszaki vizsgáztatását, forgalomból történő ideiglenes kivonását, illetve ismételt forgalomba helyezését, az üzemben tartó adatai változásának bejelentését, valamint a forgalmi engedély, illetve címke, rendszámtábla és regisztrációs matrica pótlását. Természetesen az üzembentartó ezeket elintézni csak a gépjármű okmányainak birtokában tudja.

Az üzembentartó kötelessége:

Az üzembentartó köteles a gépjárműre a biztosítási törvény szerint felelősség-biztosítást kötni. Az érintett kötelező felelősség-biztosítás szerződés bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok az üzembentartó személyéhez fűződnek.

Az üzembentartó felelőssége:

A közúti közlekedésről szóló törvény módosításának értelmében 2007-től bevezetésre került az objektív felelősség fogalma. Ennek értelmében bevezetésre került a gépjármű üzembentartójának felelőssége a gépjárművel elkövetett bizonyos közlekedési szabálysértések tekintetében, mely alapján vele szemben közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Az objektív felelősségnek a lényege, hogy az üzembentartó, illetve a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy gépjárművel egyes közlekedési szabályok betartásra kerüljenek.

Fontos tudni!

2010. január 1. napjától a nyilvántartásba bejegyzett jármű üzembentartó személyének változás bejelentését teljes bizonyító erejű magánokirattal kell teljesíteni. A teljes bizonyító erejű magánokirat kötelező tartalmi elemeit a 304/2009. (XII.22.) Korm. rendelet határozza meg azzal, hogy annak kötelező alkalmazását 2010. július 1. napjával rendeli el.

Tipp: Üzembentartói szerződés

Partneri kapcsolat

proviti partner

Facebook

 

Kötelező biztosítók

Hazánkban most jelen pillanatban 14 biztosító társaság értékesít kötelező biztosítási szerződéseket. Ezen a biztosító társaságok közül mindegyik a partnerünk, így tudjuk garantálni Önnek, hogy kötelező biztosítási szerződését olcsón kötheti meg ráadásul ingyenes ügyintézés mellett!

A biztosítási szerződés megkötését követően csak a rendszerünk által megküldött alkuszi megbízási szerződést kell visszaküldenie részünkre aláírva faxon, e-mailben, vagy postán, esetleg személyesen, a többi teendőt mi elvégezzük Ön helyett! A magyarországi alkusz biztosítási piacon egyedülállóan gyorsak vagyunk, így a megbízás megérkezését követően a lehető leggyorsabban Önnél lesz az igazolása.

.
Copyright © Minden jog fenntartva 2007-2014 - Proviti.hu
.